Beurzen

Op deze pagina vind je informatie over het aanvragen van een beurs wanneer je voor een minor of stage naar het buitenland gaat. Je kunt maar één beurs tegelijkertijd ontvangen. Voor de meeste beurzen zijn specifieke eisen en aanmeldingsdeadlines, dus informeer jezelf goed en op tijd!

Je kunt je aanmelden voor de Erasmusbeurs als je:

 • gaat studeren aan één van de Europese partneruniversiteiten of stage gaat lopen in een Europees land.
 • de Erasmusbeurs nog niet eerder hebt ontvangen tijdens je studie aan de HvA.
 • alle 60 studiepunten van je eerste studiejaar hebt behaald.
 • een andere nationaliteit hebt dan de nationaliteit van het land waar je naar toe gaat.
 • in het geval van stage: geen stagevergoeding ontvangt.

Indien je interesse hebt om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan en zorgen hebt over de Brexit: volgend studiejaar (2020-2021) blijft alles nog hetzelfde met betrekking tot de Erasmusbeurs.

Kijk voor meer informatie op de Erasmusbeurs-pagina .

Procedure

Om een Erasmusbeurs te ontvangen, moet je een aantal formulieren vóór, tijdens en na je periode in het buitenland invullen. Elke HvA-faculteit krijgt jaarlijks een beperkt aantal beurzen toegekend. Indien er meer aanvragen dan beurzen zijn, moeten we selecteren. De verwachting is echter dat bijna alle aanvragen voor studiejaar 2020-2021 geaccepteerd kunnen worden.

Aanmelddeadline

De aanmelddeadline is afhankelijk van de startdatum van je periode in het buitenland (mobiliteit):

Start date of the Erasmus+ mobility Application deadline
Between 1 August 2020 and 31 October 2020 1 June 2020, 13.00 hrs CET
Between 1 November 2020 and 31 December 2020 1 September 2020, 13.00 hrs CET
Between 1 January 2021 and 31 March 2021 1 November 2020, 13.00 hrs CET
Between 1 April 2021 and 31 July 2021 1 February 2021, 13.00 hrs CET

Aanmeldformulier

De Erasmusformulieren en handboek met instructie vind je op de Erasmusbeurs pagina . Let erop dat je de formulieren voor het juiste collegejaar en type mobiliteit (studie of stage) downloadt.

Voor je aanmelding heb je alleen formulier 1.1 voor studie of formulier 2.1 voor stage nodig. Dit formulier is een tabblad in het grotere Excelbestand dat je op bovengenoemde pagina vindt. Lever het formulier, nadat je hem digitaal hebt ingevuld en met de hand hebt ondertekend, hard-copy in bij het international office (kantoor A3.08 of postvak op de begane grond). De andere formulieren hoef je pas in een later stadium in te vullen. Daar word je over geïnformeerd als je aanvraag is goedgekeurd.

In deze presentatie vind je een instructie van de procedure. Download deze informatiesheet voor FBSV-studenten voor de benodigde codes en contactgegevens.

Green Travel Grant

Ga je in studiejaar 2020-2021 je minor volgen aan een buitenlandse partneruniversiteit en vraag je daarvoor een Erasmusbeurs aan? Dan kun je daar bovenop ook de Green Travel Grant ontvangen. Dit betreft een tegemoetkoming voor studenten die per trein en/of boot naar hun bestemming reizen, in plaats van per vliegtuig.

 • Pilot in 2020-2021.
 • Extra beurs voor reizen per trein/boot naar bestemming (enkele reis of retour).
 • Alleen beschikbaar voor studenten die een Erasmus+-beurs aanvragen voor studie.
 • € 60 - € 100 per enkele reis. Studenten kunnen maximaal 2 beurzen ontvangen.
 • Voor bestemmingen minimaal 500 kilometer van Amsterdam. Deze minimale afstand geldt niet voor het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie vind je in het Erasmus-handboek 2020-2021 op de Erasmusbeurs pagina .

De Holland Scholarship bedraagt eenmalig €1250,-.

Je kunt hem aanvragen als je:

 • een voltijd studie doet aan de HvA.
 • voor minimaal 7 weken en minimaal 10 studiepunten (ECTS) naar het buitenland gaat.
 • studie, stage of onderzoek plaatsvindt in een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.
 • geen studieachterstand hebt.

Aanvullende informatie

Ga je buiten Europa stage lopen of studeren en kom je niet in aanmerking voor een andere beurs, dan kun je je aanmelden voor de beurs van FBSV.

Let op: deze beurs is bestemd voor je studie aan de HvA en niet voor een minor of stage in het buitenland.

Heb je het instellingscollegegeld (bijna € 8.000,-) voor niet-EEA studenten betaald en heb je vorig studiejaar alle 60 punten behaald, met een gemiddelde van tenminste een 7.0? In dat geval voldoe je misschien aan de eisen voor de Amsterdam Talent Scholarship (ATS).

De beurs wordt aan het einde van ieder academisch jaar toegekend aan succesvolle niet-EEA studenten. Na het succesvol afronden van een studiejaar op 31 augustus, moet je jouw aanmelding voor de beurs voor 31 december van hetzelfde jaar indienen.

Bekijk de Amsterdam Talen Scholarship pagina voor meer informatie over de beurs en voor het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelding naar het International Office sturen.

Studeer je binnenkort af en heb je plannen voor een vervolgstudie of onderzoek in het buitenland? Dan is de VSBfonds Beurs iets voor jou.

De VSBfonds Beurs is een schenking bedoeld voor studenten die na hun afstuderen in Nederland hun studie in het buitenland willen voortzetten. De beurs bedraagt maximaal € 10.000,- euro voor een master of onderzoeksperiode van maximaal 2 jaar.

Meer informatie over de voorwaarden en aanvraagprocedures voor de VSBfonds Beurs vind je op de VSB-beurspagina . De volgende deadline voor het aanvragen van een beurs is op 1 maart 2020.

Indien je niet aan de voorwaarden voldoet van een van bovenstaande beurzen, kijk dan op de Beursopener of er nog een andere beurs beschikbaar is. Verder kunnen er via het Cultureel Verdrag beursmogelijkheden zijn, afhankelijk van waar je naar toe gaat en wat je precies gaat doen.

Stage of studie in de Verenigde Staten

Het Fulbright Center vergeeft beurzen aan studenten die voor een studie naar de Verenigde Staten gaan, voornamelijk bedoeld graduate studies (voor bv. een master).

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 13 december 2022