Toetstijdverlenging

Op deze pagina vind je meer informatie over toetstijdverlenging en het gebruik maken van ClaroRead.

Heb je dyslexie of ADHD, een chronische ziekte of een andere persoonlijke omstandigheid die invloed heeft op je concentratie- en/of leesvermogen? Dan kun je extra tijd (toetstijdverlenging) voor een schriftelijk tentamen aanvragen bij je studentendecaan. Standaard is dat 25% extra tijd en bij visuele beperkingen 50%. De studentendecaan kent deze extra tijd toe, namens de examencommissie. Ook studenten die buiten Nederland zijn opgegroeid krijgen vaak toetstijdverlenging aan het begin van hun studie.

Hoe vraag je toetstijdverlenging aan?

Toetstijdverlenging aanvragen gaat altijd via de studentendecaan. Heb je dyslexie? Je hoeft dan niet zelf naar de studentendecaan toe, maar kunt toetstijdverlenging en vergrote toetsformulieren digitaal aanvragen. Meer informatie vind je in de A-Z-lijst onder studeren met een functiebeperking.

Ben je buiten Nederland opgegroeid of is er sprake van een persoonlijke omstandigheid zoals autisme, adhd, dyslexie, slechtziendheid, chronische ziekte, psychische klachten, enzovoort, ga dan naar de studentendecaan van jouw opleiding. Met de studentendecaan bespreek je of toetstijdverlenging voor jou een passende voorziening is. ‘Passend’ betekent dat de voorziening geschikt is – je hebt er dus echt wat aan – en dat je hem echt nodig hebt vanwege jouw persoonlijke omstandigheid. Wanneer de voorziening passend is en als de studentendecaan het bewijs voor de omstandigheid heeft gecontroleerd, kan de toetstijdverlenging meteen aangevraagd worden.

Wanneer moet je toetstijdverlenging aanvragen?

Het verschilt per opleiding hoe snel je aanvraag verwerkt kan worden. Die informatie staat hieronder, onder het kopje: ‘Hoe werkt toetstijdverlenging'. Het beste is om zo snel mogelijk naar de studentendecaan te gaan bij een persoonlijke omstandigheid.

Heb je dyslexie? Upload dan in de eerste week van je studie, of nog eerder, je dyslexieverklaring. Hoe je dat moet doen lees je in de A-Z-lijst onder Studeren met een functiebeperking.

Hoe werkt toetstijdverlenging bij FG?

Neem voor vragen contact op met de studentendecaan van FG.

Let op: als toetsen digitaal worden afgenomen op de centrale locaties, meld je dan voor aanvang bij de surveillant. Hij of zij verwijst je dan naar een rustige ruimte achterin de zaal.

Verzoek om laptop in verband met ClaroRead

Als je gebruik wilt maken van ClaroRead dien dan een verzoek in bij de examencommissie. Neem hiervoor wel eerst contact op met de studentendecaan van FG. Heb je een positief besluit van de examencommissie ontvangen ? Reserveer dan uiterlijk 2 weken voorafgaand aan elke schriftelijke toets een HvA-laptop met ClaroRead bij het Toetsbureau van faculteit Gezondheid via m.h.elstak@hva.nl met een cc aan j.p.van.kampen@hva.nl.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 28 november 2022