Hogeschool van Amsterdam

Studentmentor plus

  • Ben je al student en wil je zelf studentmentor+ worden? Scroll omlaag!

Studentmentor+ aanvragen

Als je begint bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) komt er veel op je af. Alles is anders dan je gewend was en je moet nog helemaal je weg vinden op je opleiding. Dat is voor iedereen pittig, maar als je een functiebeperking hebt, kan het nog net wat lastiger zijn. Wil jij een soepele start maken? Vraag dan een studentmentor+ aan.

"Het studentmentoren+-programma heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en laten zien hoe leuk de opleiding is."
Sophie, Lerarenopleiding Engels

Wat is het studentmentor+-programma?

Om jou te helpen een goede start te maken met het studeren met een functiebeperking, kun je een Studentmentor+ aanvragen. Dit is een getrainde ouderejaarsstudent van jouw opleiding die jou de eerste 100 dagen aan de HvA extra begeleidt. Deze studentmentor+ biedt je een luisterend oor, maakt je wegwijs binnen de hogeschool en de opleiding en is er voor studie gerelateerde vragen.

Gedurende de eerste 100 dagen spreek je om de week een uur af met jouw Studentmentor+. Tijdens deze gesprekken bespreek je hoe het met jou en de studie gaat, kan je studentmentor vragen beantwoorden en kijken jullie samen waar je nog hulp bij kunt gebruiken. De gesprekken plannen jullie zelf in. We verwachten van je dat je dit commitment aangaat en jouw studentmentor+ op de hoogte houdt van hoe het met jou en je studie gaat.

"Ik heb het als prettig ervaren om terug te kunnen vallen op een medestudent die verder is in de opleiding. Het was voor mij een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de spanning die ik had."
Rohan, Engineering

Meer weten of aanmelden?

Meer weten over het programma? Mail naar studentmentorplus@hva.nl
Direct een studentmentor aanvragen? Mail de contactpersoon van jouw opleiding:

Opleiding Contactpersoon
Accountancy Joost Koning, j.m.koning@hva.nl
AMSIB Stepanka van Balkom-Klapacova, s.klapacova@hva.nl
Bedrijfskunde Sylvia van Assendelft van Wijck, s.van.assendelft.van.wijck@hva.nl
Bestuurskunde Leona Simaan, l.simaan@hva.nl
Commerciële economie Paul Vink, p.l.vink@hva.nl
Communicatie Bas Naber, b.naber@hva.nl
Creative Business Bas Naber, b.naber@hva.nl
Engineering Servaes Spiekerman, s.a.w.spiekerman@hva.nl
Finance & Control Joost Koning, j.m.koning@hva.nl
Finance, Tax and Advice Joost Koning, j.m.koning@hva.nl

Forensisch Onderzoek

Frank Busweiler, g.f.busweiler@hva.nl
Human Resource Management (HRM) Rukshana Mohabbat, r.s.mohabbat@hva.nl
HBO Rechten Lotte Zijm, c.j.zijm@hva.nl
Lerarenopleiding Engels Mili Gabrovsek-Sanders, l.gavbrovsek@hva.nl
Pedagogiek Daphne Paniry, d.paniry@hva.nl

Staat jouw studie er niet bij? Dan heeft jouw opleiding helaas nog geen studentmentoren+. Kijk welke begeleiding en andere voorzieningen er voor jou zijn, zoals peercoaches en de studentendecanen.

Studentmentor+ worden

Weet jij nog hoe spannend de eerste weken op de HvA waren? Alles was anders dan je gewend was en je moest nog helemaal je weg vinden tussen al die duizenden studenten. Voor studenten die bijvoorbeeld ADHD of autisme hebben of die slecht kunnen zien of horen is dat allemaal nog veel lastiger. Wil jij deze studenten met een functiebeperking helpen met het maken van een soepele start tijdens hun eerste honderd dagen? Geef je dan op als studentmentor+.

Taken studentmentor+

Ter voorbereiding op je rol als Studentmentor+ volg je twee trainingsbijeenkomsten waarin je leert hoe je iemand met een functiebeperking kunt begeleiden. Daarnaast volg je een intervisiebijeenkomst waarbij je met andere studenten reflecteert op je rol als mentor.

Als studentmentor+

  • spreek je de eerste 100 dagen om de week een uur af met de eerstejaarsstudent van dezelfde opleiding, dit is jouw mentee
  • maak je de mentee wegwijs binnen de hogeschool en op de opleiding (denk hierbij aan gebouwen en systemen, zoals Brightspace en MijnHva.nl);
  • ben jij de persoon aan wie de mentee een praktische vraag kan stellen;
  • ben je wegwijzer naar andere hulpbronnen binnen de HvA, zoals de studentdecanen, het taalspreekuur en trainingen;
  • bied je een luisterend oor als jouw mentee even stoom af wil blazen.

Wat krijg jij ervoor terug?

Natuurlijk doe je dit in de eerste plaats omdat je het leuk vindt om iemand te helpen. Maar de HvA waardeert jouw inzet ook met een vergoeding van 9 euro per uur en een certificaat dat goed staat op je cv.

‘Ik heb ervoor gezorgd dat mijn mentee in de eerste fase van haar studie altijd iemand had aan wie ze vragen kon stellen, bij wie ze haar hart kon luchten of waar ze mee kon sparren.’
- Julian, Bestuurskunde

Meer weten en aanmelden

Aanmelden als Studentmentor+ kan bij de contactpersoon van jouw opleiding, zie de tabel eerder op deze pagina. Meld je het liefst uiterlijk 31 mei 2021 aan, dan kun je al vóór de zomer de eerste training volgen. Let op: je kunt alleen studentmentor+ worden als je (naar verwachting) in augustus je propedeuse op zak hebt.
Als je eerst meer informatie wilt over het programma, mail dan naar: studentmentorplus@hva.nl.

Studentmentor+ is een initiatief van platform Limitless en jouw opleiding. Limitless is het platform voor HvA-studenten met een functiebeperking. Het platform zet zich om studeren met een functiebeperking toegankelijker en leuker te maken. Meer informatie en het aanbod vind je op hva.nl/limitless.
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 12 mei 2020