Checklist

Je buitenland avontuur gaat (binnenkort) beginnen. Om goed voorbereid op reis te gaan, raden we jou aan om onderstaande checklist door te nemen en daar waar nodig af te vinken.

Financiën

Studeren in het buitenland brengt extra kosten met zich mee. Als je studeert bij een partnerinstelling van Maatschappij en Recht, hoef je geen collegegeld te betalen in het buitenland. Wel moet je rekening houden met reiskosten, huur, verblijfskosten, verzekeringen en extra’s (uitstapjes e.d.). De onderstaande begroting is een richtlijn.

Inkomsten per maand, een voorbeeld!

Uitwonenden beurs € 272
Restitutie OV-kaart € 98
Evt. aanvullende (prestatie)beurs € 250
Evt. lening € 290
Evt. Erasmusbeurs € 150

Totaal

€ 1060

Let op: de hoogte van de Erasmusbeurs wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt pas na afloop van elk studiejaar. Het beursbedrag is minimaal € 150 per maand maar kan dus achteraf lager of hoger uitvallen. Dit verschil wordt met terugwerkende kracht verrekend.

De gemiddelde kosten per maand zijn sterk afhankelijk van het land van bestemming. Zo is het levensonderhoud in een metropool aanmerkelijk duurder dan in een provinciestad. Een richtlijn voor de gemiddelde kosten is € 1.000. De reis er naartoe en verzekeringen zijn niet meegerekend in het gemiddelde maandbedrag.

De ISIC kaart (International Student Identity Card) koop je voor ongeveer € 15. Deze geeft korting op vervoer, culturele manifestaties, musea en soms ook studentenrestaurants en hotels. Neem voor de aanschaf een pasfoto en je collegekaart mee. Kijk ook op de website van ISIC . Je CJP (als je die hebt) kan in het buitenland soms ook gebruikt worden als International Student and Youth Card .

Geld

Zorg dat je in het buitenland bij je geld kunt. Meestal kun je gebruik maken van geldautomaten. Ben je hier niet zeker van, informeer dan even bij je bank. Vraag ook naar je bestedingslimiet per dag/week. Zo kun je bepalen of je de eerste huur en de borg kunt betalen voor je huisvesting. Het kan verstandig zijn om voor de zekerheid een paar reischeques mee te nemen. Neem echter nooit grote hoeveelheden contant geld mee.

Studiefinanciering en OV-studentenkaart

Als je studie in het buitenland onderdeel uitmaakt van je studieprogramma bij je opleiding en niet langer duurt dan een jaar, behoud je het recht op studiefinanciering. Vergeet niet als je thuiswonend bent een wijzigingsformulier in te vullen: je bent immers uitwonend tijdens je verblijf in het buitenland en daarom heb je recht op een uitwonendenbeurs.

Tijdens je verblijf in het buitenland kun je ook in aanmerking komen voor een vergoeding van de OV-studentenkaart. Over iedere maand dat de kaart niet gebruikt wordt kun je ongeveer € 98 terugontvangen. Je moet op tijd een aanvraag doen, ongeveer twee maanden voor je vertrek naar het buitenland. Voorwaarden en het formulier zijn te downloaden via de website van DUO.

Huisvesting

Over het algemeen is het zo dat je zelf huisvesting moet zoeken. Je kunt met de buitenlandse onderwijsinstelling, de stageaanbieder of de opdrachtgever overleggen in hoeverre zij kunnen bemiddelen bij huisvesting of dat zij informatie over kameraanbieders hebben. Het International Office bemiddelt niet bij huisvesting in het buitenland.

Verzekering

Het is belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat. Ben je verzekerd in het buitenland? En zijn je eigendommen verzekerd in het buitenland? Je moet voor vertrek kunnen aantonen dat je tijdens jouw studieperiode in het buitenland verzekerd bent tegen ziektekosten, een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en een reisverzekering hebt. Controleer de buitenlanddekking van je verzekering, de verzekering moet een reis met studiedoeleinden (zoals stage) dekken. Vraag een schriftelijke verklaring van je verzekeraar in het Nederlands en in het Engels waarin staat welke kosten precies gedekt zijn, zodat je die kunt meenemen naar het buitenland.

Visa

Binnen de Europese Unie heb je geen visum nodig, erbuiten meestal wel. Je moet dit altijd ruim voor je vertrek regelen. Informeer een half jaar van te voren bij de ambassade of het consulaat van het land waar je heen gaat naar de procedure.

Medicijnen en gezondheid

Als je regelmatig medicijnen gebruikt, neem dan voldoende mee voor je hele verblijf in het buitenland. Soms kan dit niet, vraag dan je arts om een verklaring (in het Engels) waarmee je in het buitenland bij een arts terecht kunt om daar medicijnen te krijgen. Denk ook om een medicijnpaspoort, een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt, dat je kunt aanvragen bij je apotheek.

Het is verstandig om je arts te vragen medische gegevens (in het Engels) op schrift te stellen die een buitenlandse arts moet weten als je ziek of gewond raakt. Schaf desnoods een SOS kettinkje aan waarmee je dat soort gegevens altijd bij je hebt.

Denk verder op tijd aan eventuele inentingen. Voor meer informatie daarover kun je terecht bij vaccinatiebureau GGD, je kunt een afspraak maken via www.ggdreizen.nl.

Landeninformatie

Neem voor landspecifieke informatie contact op met culturele instituten in Nederland. Via de website van de Nuffic kom je meer te weten over het onderwijs in het buitenland en over beurzen: www.wilweg.nl .

Ook vind je algemene informatie over reizen en landen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tips over wijs op reis vind je op de website van de Rijksoverheid: www.nederlandwereldwijd.nl.

Noodformulier en ambassade

Lever uiterlijk 2 weken voor je vertrek het noodformulier in bij het International Office. In geval van calamiteiten hier en het buitenland is het belangrijk dat we jou en het thuisfront kunnen bereiken. We adviseren je zeer dringend om je ook te melden bij de Nederlandse ambassade (of consulaat) in het land waar je verblijft.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 18 oktober 2019